5 лесни за отглеждане растения в градината

Ако сте новобранци в градинарството или пък нямате много време, което да отделяте в грижа за растения, все още имате шанс за красива градина като изберете по-лесни за отглеждане растения. Има толкова много опции, между които да изберете – светло- или пък сенколюбиви.

Нарцис

Едно от най-големите предизвикателства при отглеждането на луковичните и грудкови растения е да ги опазите от вредители. Тъй като са богати на хранителни вещества, често стават обект на желание на катерици и други вредители. Минзухарите и лалетата са най-трудни за предпазване. Нарцисът (Narcissus) прави изключение, също така и кокичето (Galanthus nivalis).

Светлина: пряка слънчева светлина; непряка слънчева светлина

Почва: богата, влажна, добре дренирана

Кукуряк                               

Една от основните причини да харесвате кукурякът (Helleborus orientalis) е фактът, че цветовете му са много издръжливи. То е многогодишно растение, предпочита сенчести места.

Светлина: непряка слънчева светлина

Почва: богата, влажна, добре дренирана

Импатиенс

Няма да чуете опитните градинари да говорят за импатиенс (Impatiens walleriana). Неслучайно е наричан „най-добрият приятел на новобранците“. Две са основните причини, които ги правят толкова често срещани. Добър вариант са за места, на които многогодишните растения са се провалили. Също така са изключително лесни за отглеждане на открито.

Светлина: сянка

Почва: богата и добре дренирана

Седум  (Sedum rupestre Angelina)

В ботаническата класификация не съществува термин земна покривка, а е по-скоро начинът, по който се използват растенията. Обикновено се прилага за пълзящи растения. Стъблата им пускат корени там, където се допират до почвата, което им позволява бързо и лесно разпространение. Все пак, имайте едно на ум, тъй като тези растения могат да превземат градината ви.

Светлина: пряка слънчева светлина до непряка слънчева светлина

Почва: песъчлива; чакълеста

Хортензия

Хортензията (Hydrangea macrophylla) се смята за лесна за отглеждане, също като кукурякът, тъй като цветовете са изключително дълготрайни и самото растение не е капризно. Не се нуждае от подкастряне и оформяне, тъй като се изрязва почти до основата през късна зима или ранна пролет.

Светлина: пряка слънчева светлина до непряка слънчева светлина

Почва: плодородна, глинеста, добре дренирана

 

С изброените видове със сигурност няма да сгрешите. Ако все пак не сте убедени кои видове растения са подходящи за вашата градина, потърсете помощта на професионалистите. Екипът на Маестро Парк има над 25 години опит в озеленяването на различни терени. Обърнете се към нас, като ние ще съдействаме с цялостната промяна на вашия двор.

 


«