Тъмното в интериора – стилно и шик

Цветовете са един от най-важните елементи в дизайна на един дом, затова никой не може да отрече, че тяхната роля е повече от значителна. Атмосферата във всяка стая може да се промени само с едно пребоядисване на стените или смяна на обзавеждането. Когато се избере правилният цвят, архитектурните детайли се подчертават и изкуството в интериора става все по-отчетливо.

Много хора „бягат“ от тъмните цветове, мислейки, че тъмните нюанси създават неблагоприятна атмосфера и че „затварят“ пространството. Истината е, че тъмният интериорен дизайн може да бъде много стилен и шик, стига човек да знае как да се възползва от силата на тъмните цветове. За целта просто трябва да се знаят няколко трика.

Например, тъмните цветове са идеални за фон на всеки вид изкуство и декорация. Те могат да бъдат използвани във всяка стая, кухня, баня, хол или спалня. Тъмните цветове създават усещане за интимност и уют. Заради тяхната неутралност, те могат да бъдат комбинирани с различни цветови акценти. Холът може да бъде оцветен във въгленовосиво, създавайки настроение за вечерни събирания.

Тъмните цветове също така могат да бъдат смекчени чрез контраст – оранжево или зелено би омекотило сивото, а също така би могло да прибави доза драматичен акцент. Тъмните цветове могат да бъдат използвани още, за да се маркират определени елементи в помещението – произведения на изкуството или архитектурни елементи. Внимателното проектиране на осветлението добавя дълбочина и гъвкавост на всеки тъмен нюанс.


«